måndag 31 december 2012

Uppdaterad Ikaros-lista


De senaste dagarna har det varit populärt bland krönikörerna att lista sina egna favoriter under året, och man har förstås uteslutande valt personer med utländsk bakgrund. Polisen har också en lista, den så kallade Ikaros-listan, där man listar de efterlysta personer man helst vill få tag på. Festligt nog är denna lista också påfallande mångkulturell.

Coung Duc Nguyen, 44
Misstänkt för delaktighet i dubbelmordet på två vietnamesiska flyktingar i Göteborg. Offren, en 32-årig och en 26-årig man, sköts ihjäl på Bredfjällsgatan i Hammar­kullen där de bodde tillfälligt. Enligt polisen kan Nguyen befinna sig i Göteborgstrakten.
Hashim Homadi, 58
Enligt åklagaren ska Homadi ha skjutit sitt offer, en 37-årig man, i huvudet med pistol den 18 september 1995. Homadi häktades i sin frånvaro den 5 oktober 1995 och har sedan dess hållit sig undan rättvisan.
Slavko Milosevic, 35, och Vladan Nikcevic, 35
Häktade i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkta för mord i Skärholmen 2003. Internationellt efterlysta. Finns på Ikaroslistan.
 
Azad Abdelkarim, 48
Misstänkt för mord i Göteborg 2004 då en 28-årig man hittades mördad efter ett knivslagsmål på en svartklubb. Abdelkarim misstänks ha utdelat de dödande huggen. Finns med på Rikskriminalens Ikaros- lista.
Arsim Asllani, 30
Misstänks ha rånmördat den 55-årige lantbrukaren Yngve Christiansson i småländska Traryd den 20 juli 2003. Två män har dömts till åtta års fängelse vardera för dråp, men den tredje misstänkte, Arsim Asllani, håller sig fortfarande undan rättvisan.
Saleh Hadri, 45, Malmö
Häktad i sin frånvaro misstänkt för mord på gangsterledaren Alex Ghara Mohammedini i en taxilokal i Malmö. Polisen misstänker att en ägarstrid om taxiverksamheten ligger bakom mordet.
Viktor Rousomberg, 37
Häktad i sin frånvaro misstänkt för ett mord på en flyktingförläggning i Flen år 2000. En man hittades svårt skadad i duschen och avled senare. Rousomberg har tagits bort från Ikaroslistan, men är fortfarande efterlyst.
Agid Atroshi, 58
Misstänkt för hedersmord på sin dotter Pela Atroshi. I oktober 2003 erkände han för en reporter på Aftonbladet att han skjutit henne när hon var på besök i Irak. Atroshi befinner sig i Irak och är häktad i sin frånvaro. Hans två bröder har dömts till livstids fängelse för mordet.
Ahmed Maataoui, 42
Maataoui misstänks ha knivhuggit en 45-årig man till döds i mannens bostad i Bromma i juni 1993. I augusti samma år häktades Maataoui i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för mordet.
You Lin, 49, Kina
Misstänkt för mord alternativt anstiftan till mord på sin hustru Veronica Lin, 30, som hittades mördad i sin grannes lägenhet i Göteborg. En månad senare hittades även grannen död – begravd under sin egen balkong. You Lin häktades, men släpptes sedan och försvann till Kina.
Sergei Albiev, 28
Internationellt efterlyst för dubbelmordet på två asyl­sökande vitryssar i Brandbergen söder om Stockholm. Kropparna hittades bakom en sopstation i skogen. Två män greps tidigt, men den tredje, Sergei Albiev, är ännu på fri fot.
Lalla Bouchra Lalami, 51
Misstänkt för mord på sin make i Vårby i Huddinge i juli 2010. Hennes 55-åriga man hittades död i deras gemensamma lägenhet. Enligt uppgift hittades en tvättsvamp i den mördades hals under obduktionen.



1 kommentar:

  1. Uppgiften stämmer inte, högt troligt, eftersom Mr. F. hittade Oves kropp flytande i vattnet vid Vårby bryggan i juli 2010. Ove hade skadad sitt ena ben och använde kryckor. Änkan LBL. var inte på makes begravning, minnesstund senare i höst I Stockholm, Skogskyrkogårdens kapell.

    SvaraRadera