onsdag 20 februari 2013

Hollands uppvaknande: Pim Fortuyn


Jag tillbringade ett antal år i Nederländerna, och hade då förmånen att uppleva hur landet gick från ett nervöst pk-klimat, liknande det i Sverige, till att inom bara ett par år förändras till den grad, att kritik mot massinvandring och islamisering blev fullständigt normalt och accepterat. Jag menar att vi kan tacka en enda person för detta; Pim Fortuyn. Han var egentligen professor i sociologi, men blev allmänt känd efter att ha publicerat en bok om islam, där han belyste hotet från denna religion. Han menade att den var efterbliven, då den, till skillnad från kristendomen, inte genomgått någon upplysningsperiod.

Pim Fortuyn såg denna fara före de flesta andra, vilket vi kan se i detta inslag från 1997 (översättning och textning är min egen). Betänk att han alltså tog upp detta före 11e september, före bombdåden i London och Madrid, och innan Sverige fick sin egen självmordsbombare. Idag är åtminstone vi upplysta väl förtrogna med ett antal lärda som varnar för den islamiska ideologin, men 1997 kom Pim Fortuyn med något som sällan framfördes i offentligheten. Jag skulle tro att de flesta av oss, som idag ser detta klipp, starkt känner att Pim Fortuyn har helt rätt, och den politiskt korrekte motdebattören helt fel. Naturligtvis var det den modige sanningssägaren som blev mördad.

Debatten spårar så småningom ur en del, men det är ändå intressant att se hur en debatt mellan Fortuyn och en pk-människa såg ut, innan landet förändrades. Motståndaren Marcel van Dam är socialdemokrat, mediefigur osv.


Pim Fortuyn var dessutom en flamboyant homosexuell, vilket gjorde det svårt för motståndarna att utmåla honom som en äkta högerextremist. 2001 beslöt Fortuyn till slut att gå in i politiken, först i partiet Leefbaar Nederland, sedan i sitt eget Lijst Pim Fortuyn. Eftersom partiet kritiserade mångkultur och islam, blev Fortuyn naturligtvis demoniserad av politiska motståndare, framför allt inom vänstern. I nedanstående intervju, gjord två månader innan han mördades, förutsäger Fortuyn sin egen död:



Den 6e maj 2002 sköts Pim Fortuyn till döds av vänsterextremisten och djurrättsaktivisten Volkert van der Graaf. I parlamentsvalet några dagar senare fick hans parti 26 av 149 mandat. Utan sin karismatiske ledare föll partiet dock sedan snabbt sönder.

Låt mig bjuda på ett sista klipp, som redan efter mordet, visar hur medieklimatet i Nederländerna förändrades. Man frågar här ungdomar av utländsk härkomst vad de tänker om mordet, och konfronterar dem dessutom.Skulle ni kunna tänka er en enda svensk journalist ställa samma frågor? Har någon någonsin konfronterat våra muslimer med deras syn på samhället och svenskar? Lyssna på svaren:


Tidigare inlägg om mordet på Fortuyn

7 kommentarer:

  1. Tack för dom mycket intressanta filmklippen Tobbe!
    Dom var lika intressanta som hemska...

    /Magnus

    SvaraRadera
  2. Tack för dessa klipp! De är mycket aktuella här i Sverige. Vi har inte kommit så långt här än i insikt, men händelseförloppet kan vara nära.

    Jag tycker 7-klöverns politiker och mediafolk i vårt land borde tänka på vad som kan hända om man demoniserar. Någon kan bli dödad. Det har hänt och påminnelsen om detta finns i din artikel.

    SvaraRadera
  3. Tack själv Magnus för att du orkade se igenom dem!

    Anonym: Exakt - jag har tidigare påpekat det med just Holland som exempel:
    http://tobbesmedieblogg.blogspot.se/2012/11/tonen-i-debatten-hot-och-konsekvenser.html

    SvaraRadera
  4. Tack, Tobbe. Otroligt intressant om en fascinerande och karismatisk människa. När får vi en svensk med samma mod?

    SvaraRadera
  5. Kul att du uppskattade inlägget - jag fick ju lägga ner lite tid på det. Det har blivit lite av en ny hobby att texta klipp från Frankrike och Benelux som jag tycker svensk publik skall ta del av. Det tar dock lite tid...

    Som du sa, Pim Fortuyn var både karismatisk och en frisk fläkt när han kom - inte omöjligt att det dyker upp något mer med honom här.

    SvaraRadera
  6. Väldigt intressant med dessa utblickar. De ger perspektiv. Man ser likheter och olikheter. Bla att argumentationen från "de rättrogna" är den samma, men också att rent retoriskt ligger de flesta politiker här i en mycket lägre liga och att det var högre i taket redan då i Nederländerna.

    SvaraRadera
  7. Härligt att höra, Anna! Jo, men det var Pim Fortuyn som förändrade landskapet helt. Även debatterna blev bra mycket livligare, eftersom han körde en helt annan stil. Ska se om jag kan hitta något mer klassiskt klipp med honom...

    SvaraRadera