söndag 17 februari 2013

S-toppar sågar flyktingmottagandet


S-KRITIKER. Kenneth Persson, kommualråd i Borlänge, Boel Godner, kommunalråd i Södertälje och Ilmar Reepalu, kommunalråd i Malmö. Foto: Mikael Hellsten/Dalarnas tidningar, Christian Örnberg, Nils Petter Nilsson

Moderaten Bo Frank i Växjö fick en del rubriker när han offentligt kritiserade regeringens extrema invandringspolitik. Nu är det ju inte bara moderatledda kommuner som håller på att knäckas av flyktingströmmen, utan även en mängd socialdemokratiska. Följaktligen går idag kommunalråd från Borlänge, Södertälje och Malmö ut med kritik mot invandringspolitiken. Som vanligt handlar det dock om probem för den egna kommunen, inte någon ideologisk invändning mot Sveriges politik. Boel Godner (s) i Södertälje säger:

"- Det är helt orimligt att en kommun ska stå för så stor del av svensk flyktingmottagning. Vi kan inte påverka den, eftersom vi inte har avtal med migrationsverket. Det är bara EBO som kommer till Södertälje"

EBO är lagen om eget boende, som innebär att en flykting har rätt att bosätta sig var den vill, ofta i den stad där man redan har släktingar. Kenneth Persson (s) i Borlänge säger:

"- Vi kommer att få problem att klara bostadsfrågan. Det blir en trångboddhet, eftersom man flyttar in hos sina anhöriga."

Som vanligt förstår Tobias Billström (m) inte riktigt vad som sägs:

"- Då undrar jag om de socialdemokratiska kommunalråden noterat att regeringen kortat handläggningstiden för asylärenden till tre, fyra månader från den tidigare socialdemokratiska regeringens tolv. Efter avslutad asylprocess är man fri att bosätta sig var man vill och jag hör ingen som ifrågasätter den principen."

Jag förstår att en kommunalpolitiker ser till sin egen kommun i första hand. Om vi dock lyfter blicken lite, är knappast EBO det stora problemet, utan faktiskt den enorma totala volymen. 2012 tog vi emot 17 000 flyktingar och 8 000 anhöriga till sådana. Om vi sprider dessa jämnt över Sveriges 290 kommuner, skulle alltså varje kommun ta emot ungefär 100 personer. Det låter kanske inte som särskilt mycket, men det handlar om 100 nya personer varje år som behöver bostad, skola, bidrag och helst arbete. De absolut flesta kommer också från kulturellt mycket avlägsna länder, där majoriteten dessutom är muslimer. Vidare är 100 personer från Afghanistan, Syrien och Somalia ganska mycket för mindre kommuner som Malå, Dals-Ed eller Essunga.

Jag anser fortfarande att dessa invändningar är stort hyckleri av dessa lokala Sjuklöver-företrädare, som i princip stöder massinvandring, bara inte till den egna kommunen. Om EBO avskaffades, skulle kanske Södertälje slippa ett par tusen syrier, men istället skulle staten då tvinga in dessa på olika mindre orter i Sverige.

Slutligen, är inte dessa nybyggare en fantastisk resurs längre?

Artikel i Expressen

2 kommentarer:

  1. Jo men det är klart att de är en fantastisk resurs, men när det regnar manna från himmelen då har den fattige ingen sked.

    "Tvinga" - tvång kommer säkert snart - därför rika kommuner som Vaxholm (11 184 inv), Danderyd (31 953 inv), Täby (65 190 inv) och Lidingö (44 335 inv) att ta emot fler. 2012 tog de bara emot 30 st nyanlända sammanlagt.

    Malå (3 206 inv), Dals-Ed (4 664 inv) och Essunga (5 516 inv)tog emot respektive 11, 2 och 14 st nyanlända 2012. Sett till befolkningen är det tio ggr mer än de rika stockholmskummunerna.

    SvaraRadera
  2. Fast där måste jag ge Billström rätt: vi kan ju inte införa inrikespass igen.

    Man håller bara upp EBO som en sköld mot rasismanklagelsen

    SvaraRadera