lördag 18 maj 2013

En liberal om Syrien




"Det finns stora möjligheter för ett demokratiskt Syrien...
[...]
Jag hoppas att EU kan leva upp till det syriska folkets - och omvärldens - förväntningar. Vissa säger att syrierna inte vill ha demokrati. Varför skulle inte det syriska folket själv vilja välja och ta ansvar för sina politiska företrädare?
Det känns som en förlegad kolonial uppfattning."
GP

Liberaler är speciella människor. Deras uppfattningar handlar aldrig om hur saker och ting ligger till, eller vilka konsekvenser en viss politik får, utan om hur de själva tycker att världen borde se ut och vilka följder de "som liberaler" tänker sig i en liberal drömvärld. Följaktligen kan Olle Schmidt, EU-parlamentariker för Folkpartiet, utan vidare skriva att "det finns stora möjligheter för ett demokratiskt Syrien". I verkligheten finns det naturligtvis ingenting som talar för en demokratisk utveckling i Syrien, men Olle vill att det skall vara så, och det räcker för honom "som liberal". Jag minns en diskussion om flyktingpolitik jag en gång hade med en folkpartist. Han deklarerade att han inte ville se några flyktingar i hela världen. Ja, så kan man ju också diskutera politik.

För mig själv, "som icke-liberal", är det viktigt att titta på verkligheten. En genomgång av arabvärlden visar att länderna antingen är rejäla diktaturer eller befinner sig i kaos. De senaste åren har ett antal hårdföra diktatorer blivit avsatta i exempelvis Irak och Libyen. Vad som sedan följer är inte västerländsk demokrati, tron på alla människors lika värde, eller vad det nu kan vara som Olle Schmidt, Birgitta Ohlsson och liknande individer tänker sig, utan islamism och sekteristiskt våld.



Varför skulle inte det syriska folket själv vilja välja? Det är det säkert många som vill, men då för att stärka islam eller sin egen etniska grupp. De flesta kristna och alawiter skulle säkert föredragit fortsatt diktatur under familjen Assad, framför den förföljelse man kan vänta, och redan ser, av den sunnitiska majoriteten.

Hur ser det då ut i de länder där de sekulära diktaturerna avsatts? Irak föll ner i ett kaos av sekteristiskt våld, i Egypten har islamister makten, med ökad förföljelse av kvinnor och kopter som följd, och Libyen förefaller fortfarande befinna sig i ett vakuum med olika miliser som strävar efter inflytande.

Men det kanske är "en förlegad kolonial uppfattning". Olle Schmidts egen uppfattning har visserligen ingen förankring i verkligheten, men den är tydligen modern och, inte minst, liberal.

3 kommentarer:

  1. Ja jisses, dessa världsförbättrare! Bra att du tar upp detta. Ingen annanstans tas tokliberalerna ner på jorden på samma sätt som på din blogg. Jag är så trött på alla dessa teoretiker och deras fina principer.

    SvaraRadera
  2. Jag förstår inte hur du orkar att kommentera alla tokliberaler hela tiden... jag har blivit apatisk och tänker fortsätta med det i några veckor till/Emil

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, tja, jag kan inte låta bli...någon måste ju göra det ;-)

      Radera